Zdrowie

Cudowne Właściwości Jarmużu

Cześć. Jest to mój pierwszy wpis na tym blogu więc będę Ci wdzięczny za każdy komentarz. A teraz „Zostań na chwilę i posłuchaj” cytując pewnego znanego mędrca. 🙂

Kilka miesięcy temu poszedłem na spotkanie dotyczące zdrowia i dowiedziałem się o czymś takim jak skala Andi. W dużym skrócie kilku mądrych głów zbadało ilość wartości odżywczych przypadających na jedną kalorię i posegregowali produkty żywieniowe według niej. W skali tej cola miała jedną jednostkę a jarmuż aż tysiąc! Wow! tysiąc! Wpisałbym sobie to do CV. W gruncie rzeczy doszedłem do wniosku że skoro to takie super zdrowe to trzeba to jeść ale skoro jest to własnie takie super zdrowe, pewnie smakuje okropnie :D. Szperając w sieci i słysząc coraz częściej że jarmuż jest super, udałem się do lokalnego sklepu w celu zakupienia tegoż specyfiku. No i okazało się że smakuje (przynajmniej mi) jak zwykła kapusta. Z tym że kapusta ma bardzo ostry smak i po zjedzeniu większej ilości raczej bałbym się wyjść z domu w najbliższym czasie. Jarmuż jest dużo bardziej delikatny, jedynie łodygi są twarde ale za to chrupiące i nie ranią podniebienia ostrymi końcówkami (jak mi się na początku zdawało). Wcinam go od tygodnia i muszę powiedzieć że czuję się lepiej, mam więcej energii i jest ogólnie fajnie. Dodaję go przeważnie do sałatek i kanapek a także czasem biorę go po prostu do pochrupania przy jakimś filmie. No ale dobra trochę faktów z internetu.

Jarmuż jest rośliną hodowaną, w związku z czym w lesie raczej go nie znajdziesz. Hoduje się go dwa lata żeby był dojrzały. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan (sulforafan – Wspomaga usuwanie z ciała toksyn i substancji kancerogennych.). Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Do końca średniowiecza był rośliną bardzo popularną w Europie a starożytni Grecy hodowali go jako roślinę ozdobną i jadalną. Swoją drogą się nie dziwię bo karbowana struktura jarmużu jest bardzo miła dla oka w porównaniu do zwykłej sałaty. Roślina ta jest bardzo popularna w Skandynawii, więc tak jak kiedyś oglądaliśmy papaja wcinającego szpinak, tak dzisiaj powinna powstać kreskówka o wikingu, który je jarmuż i śledzie :). Więcej pewnie znajdziesz na innych portalach specjalizujących się w zielonych dietach ale ja osobiście Cię zachęcam, jedz jarmuż! bo jarmuż jest super! co prawda nie lata i nie strzela laserami z oczu ale i tak jest super!

Dodaj komentarz